Керівний контроль

В 3,5 роки у Гліба був пік прояву небажаної поведінки, істерик і нашого безсилля якось на це вплинути. Відсутність мовлення або якоїсь альтернативної комунікації, низький рівень розуміння мовлення, наше нерозуміння того, що син нас тримає під своїм контролем через наші неправильні дії – все це призводило до незкінчених істерик кожного дня. Нерви були на межі і в мене, і у дружини. До того ж у нас був менший син. Для дружини це було подвійне навантаження. Я хоча б відпочивав від Глібових істерик на роботі, а вона постійно була з двома дітьми.

В цей час я прочитав книгу  Роберта Шрамма «Дитячий аутизм і АВА». В цій книзі описано покроковий метод встановлення  «Керівного контролю», який можуть використовувати батьки для встановлення взаємодії з дітьми з аутизмом.

Встановлення «Керівного контролю» є найважливішою частиною навчання дитини з аутизмом. З ним стає можливим допомогти дитині подолати власні складнощі, почати співпрацювати та привести її розвиток до  суттєвого прогресу.  

Метод складається з 7 ступенів контроля, які ми успішно реалізували при взаємодії з Глібом. Не обійшлося без помилок і складнощів, але нам вдалося.

Вирішальними факторами при встановленні «Керівного контроля» стали:

  1. Наша командна робота з дружиною. Ми робили все разом, обговорювали і реалізовували стратегію отримання контроля разом за одним планом.
  2. Допомога нашої кураторки. Вона вказувала на наші помилки і на онлайн зустрічах давала підказки, як правильно діяти.
  3. Наша висока мотивація допомогти своїй дитині і самим собі.

Було страшно починати, оскільки на той час Гліб повністю контролював нас і, фактично, це у нього був «Керівний контроль» над нами. Необхідно було повернути ситуацію на 180 градусів, що, як ми і очікували, призвело до несамовитого спротиву сина.

Почали ми з введення альтернативної коммуникації PECS . Коли у Гліба з’явилось перше слово , стало значно легше домовлятись. Після цього ми почали реалізовувати ступені контроля за Шраммом.

Збіднили середовище (сховали практично все смачненьке в шафці на кухні, а іграшки – на балконі), ввели візуальну підказку по принципу Премака «Спочаткупотім»  і почали працювати над  встановленням «Керівного контролю» над Глібом.

На початку це викликало шалений спротив і несамовиті істерики у Гліба. Звичайно ж, адже раніше це він висував нам умови! Нехай невербально, але ми методом «тика» вгадували його бажання, а тепер йому висувають умови!

Це було пекло! З часом Гліб зрозумів, що ми не здамося і почав приймати наші умови. Одного разу він навіть заснув в кріслі після годинної істерики.

Повний «Керівний контроль» ми отримали через кілька місяців, але навіть на ранніх етапах реалізації стратегії 7 ступенів контроля нам стало набагато легше жити і навчати Гліба новим навичкам.