Перше слово та PECS

Як я писав раніше, дружина прочитала про систему альтернативної комунікації PECS (Picture Exchange Communication System) і ми вирішили спробувати. Спочатку я скептично ставився до цієї ідеї, тому що хотів, щоб моя дитина все-таки говорила, а не давала мені картки.

Зазвичай коли Гліб щось хотів, а ми його не розуміли, це виглядало так

Хоча застосовувати PECS необхідно строго за книгою розробників даної системи Енді Бонді та Ларі Фрост, інакше можна наламати дров, ми все-таки ризикнули і через тиждень отримали перше слово… «Печиво». Радість, захоплення, подив і вся решта гама позитивних емоцій пройшла через мене. Гліб дуже кмітливий хлопчик і зрозумів у чому вся суть. Даєш картку та отримуєш, що хочеш. Не треба кричати, треба попросити. Нехай за допомогою картки… поки що.

Чому саме “печиво” стало першим словом? Тому що тоді Гліб любив їсти різноманітне печиво і це було тим потужним мотиваційним стимулом, з якого ми вирішили почати.

Відразу стало легше всім. Істерик поменшало, ми робили нові картки для комунікації. Пізніше їх використовували для візуального розкладу. Накупили купу карток Домана, за якими почали вивчати з Глібом нові слова. Пасивний словник слів накопичувався поступово і далі переростав на активний з часом і практикою.

На разі проведено кілька досліджень, які доказують, що альтернативна система комунікації PECS призводить до запуску мови, і це сталося з нашим сином. Посилання для ознайомлення з цими дослідженнями тут і тут. Це англомовні дослідження. Хто не володіє англійською, може використати гугл перекладач. Найголовніше, що Гліб зрозумів основний принцип взаємодії. Якщо щось хочеш – попроси. Не криками, а за допомогою прийнятного засобу комунікації.

Через півтора роки у квітні 2016 року у Києві пройшла конференція поведінкових аналітиків, на якій виступала Ольга Малікова. Після її слів я зрозумів, наскільки моя дружина мала рацію, що переконала мене спробувати застосовувати картки PECS для спілкування з Глібом.

«Цей злочин – залишати дитину без засобів комунації. Бути зрозумілим – це безцінний дар»

Нижче повністю виступ Ольги Малікової


Ольга Малікова, поведінковий аналітик, логопед-дефектолог (Україна, Київ) “Побудова програми формування соціальних навичок у дітей з аутизмом: від вибору цілей до їх реалізації”