Початок роботи з кураторкою АВА

За декілька днів після того, як я написав листа нашої, на той момент, майбутньої кураторці на електронну пошту, прийшла відповідь зі згодою онлайн-зустрічі по Скайпу в певний час.

І ось настав час зустрічі по Скайпу. На першій зустрічі Алла Сергіївна запитала, скільки років Глібу, який діагноз, чи приймає ліки, на якому рівні мова. Також сказала, що спочатку їй необхідно протестувати Гліба за системою VB-MAPP (The Verbal Behavior Milestones Assessment and Placement Program – тестування мовних навичок), який розроблений в 2008 р. Марком Сандбергом, і з тих пір активно застосовується в практиці Прикладного аналізу поведінки(АВА). Що тестувати його будемо ми і, після того, як результати тесту виявлять прогалини у розвитку Гліба, вона складе програму з протоколами, яку теж реалізовуватимемо ми з дружиною.

На момент тестування Глібу було 3 роки 10 місяців і як очікувалося розкрилися прогалини та нерівномірність розвитку сина. Навички прохання, найменування, виконання інструкцій, ігрові, соціальні тощо. Скрізь були прогалини у розвитку. Натомість математичні навички були вищими за рівень свого віку. Син уже в 1,5 роки знав числа до 10, а на момент тестування до 1000. У книжках його цікавили не картинки із зображенням тварин чи предметів, а нумерація сторінок.

Із куратором ми зустрічалися раз на тиждень. На зустрічі ми обговорювали результати тестування, наші помилки, отримували нові завдання для тестування. Виконували завдання, знімали на відео, робили записи (чек-листи), а за день до наступної зустрічі надсилали свій звіт із відео на пошту нашому куратору. Тестування Гліба у нас зайняло близько двох місяців, після чого отримали нашу першу програму з 10-ма протоколами.

 

Тест на найменування предметів і зображення цих предметів на картинках

Чому ми вибрали її? Це можна назвати шостим почуттям, пальцем у небо або якось ще, але ми вгадали на всі 100%. На даний момент ми з Аллою Сергіївною Москалець працюємо вже більше трьох років і за цей час жодного разу не пошкодували про свій вибір. Якби вона відмовилася, я продовжував би шукати іншого поведінкового аналітика на сайті фахівців, але нам пощастило знайти відмінного спеціаліста з першого разу.